– A Foreign Affair –

Tekeningen, schilderijen en objecten
van 7 november 1998 t/m 9 mei 1999 in het Schmidts Tivoli theater in Hamburg
Havendiva, 1998, houtskool en acryl op shaped canvas, ca. 220 x 110 cm, € 1.600,-

Havendiva, 1998 


Na de exposities in Nederlandse theaters kreeg Christina de Vos de gelegenheid om haar diva's groots uit te pakken in het Hamburgse Schmidts Tivoli. Een half jaar lang is dit theater omgetoverd tot een tempel voor de 'godinnen', en voor evenzeer fatale vrouwen zoals de Sirene en de Sfinx. Er zijn wand-, venster-, kassa- en garderobediva's, een portrettengalerij met de vaste bespeelsters van het Tivoli, en ook diva-accessoires als de pump en het bontje zijn niet vergeten.

Realiteit versus pose, façade en glamour: ook in Hamburg is deze tegenstelling weer een belangrijk thema. Meer nog dan in de Nederlandse exposities wordt dit benadrukt door de prominente plaats die het verhullen en onthullen inneemt. Er wordt in het Tivoli dan ook wat afverkleed, natuurlijk door de bezoekers in de garderobe, maar vooral door de performers die vaak weliswaar heuse diva's, maar lang niet altijd vrouw zijn.
Georgette Dee in 'Wuthering Heights', 1998, gemengde techniek op papier, 75 x 105 cm, fl. 1850,-

Georgette Dee in 'Wuthering Heights', 1998

Garderobediva, 1998, gemengde techniek op doek, 100 x 150 cm, fl. 2500,-

Garderobediva, 1998 


De locatie van het theater, tussen Reeperbahn en haven, ofwel tussen de zeelui en hun vertier, speelt eveneens een grote rol. De diva's lonken net zo verleidelijk naar de voorbijgangers als de dames buiten het theater en ook het water is prominent aanwezig. Er zijn havendiva's, een stijlvol verdrinkende Ophelia, en de Sirenen nodigen het publiek uit om zich onder te dompelen in de poel des verderfs van de theatrale schijnwereld.