"Ich bin nur durch die Welt gerannt"

– een hommage aan Goethes 'Faust' –

Tekeningen, schilderijen en objecten

van 27 februari t/m 16 april 1999 in het Goethe-Institut Rotterdam

De tekst van de openingstoespraak door Arie van Geest is als bijlage toegevoegd

Ich bin nur durch die Welt gerannt, 1999, houtskool en krijt op papier, 18 x 12 cm, fl.750,-

Ich bin nur durch die Welt gerannt, 1999

Ter gelegenheid van het tweehonderdvijftigste geboortejaar van Johann Wolfgang Goethe, maakte Christina de Vos een tentoonstelling voor het Rotterdamse Goethe-Institut. Een kolossale onderneming, niet alleen omdat het hier de allerkolossaalste Duitse dichter betreft, maar eens te meer omdat zij zijn allerkolossaalste werk als thema heeft uitgekozen: Faust.

Take me in your arms, 1998, gemengde techniek op papier, 100 x 100 cm, fl. 1900,-

Take me in your arms, 1998

Onder de titel "Ich bin nur durch die Welt gerannt", is Christina de Vos allesbehalve door het magnum opus gerend. Niet dat zij uitvoerig heeft stilgestaan bij de intellectuele aspecten van het toneelstuk: als beeldend kunstenaar heeft zij vooral naar het werk gekeken, naar de beeldende zeggingskracht van Goethes taal en naar de soms komische, maar meestal tragische lotgevallen van Faust, Mephisto en Gretchen.

In de tentoongestelde werken waart het drietal rond in een wonderlijke wereld die deels toneel en deels echt is, bevolkt door acteurs die ook in de coulissen nog een rol te spelen hebben, zonder te weten waar de Bühne ophoudt en de echte wereld begint - een belangrijk thema in zowel Goethes Faust, als in het werk van Christina de Vos.

Das Blumenorakel/Het bloemenorakel, gemengde techniek op papier, 1999, 75 x 105 cm, fl. 1850,-

Das Blumenorakel/Het bloemenorakel, 1999