Famous Last Words

Galerie Ronkes Agerbeek, 1997

Mary Queen of Scots, 1997, gemengde techniek op papier, 75 x 157 cm, particuliere collectie

Mary Queen of Scots, 1997

† 1587 (onthoofd)

"Do not cry, I have prayed for you. In You, Lord, I have faith, and You shall protect me for ever. Into Thy hands, O Lord, I commend my spirit."

Famous last words zijn niet zo maar de laatste woorden van een sterveling en overigens meestal niet eens de woorden die hij werkelijk heeft uitgesproken. Het zijn in verreweg de meeste gevallen slotakkoorden van mensen die tijdens hun leven al een plaats in de geschiedenis hadden verworven. En aangezien beroemdheden natuurlijk niet wordt toegestaan om met een toevallige onbenulligheid naar gene zijde af te reizen, zijn famous last words in de regel postuum aan de gestorvene toegedicht, dan wel door hemzelf bij leven en welzijn gecomponeerd.
Christina de Vos heeft in befaamde en minder befaamde laatste woorden de poëzie van het stervensuur gezocht, en de ultieme naaktheid van de mens op het randje van de dood. Dat zij vooral oersaaie plechtstatigheden is tegengekomen, heeft haar eerder geboeid dan ontgoocheld. Het is een zelfde fascinatie als met diva's, die hun alledaagse persoonlijkheid maskeren met poses en pretenties: niet alleen de levende legende, maar ook de stervende VIP houdt de wereld tot het uiterste op afstand met standsverplicht toneelspel.


Katherine Mansfield, 1997, gemengde techniek op papier, 105 x 75 cm, particuliere collectie

Katherine Mansfield, 1997

† 1923 (tubercolose)

"I believe... I'm going to die.... I love the rain.
I want the feeling of it on my face."
Albert, Prince Consort, 1997

† 1861 (tyfus)

"Good little woman"

De belangstelling voor laatste woorden is bij uitstek morbide, maar natuurlijk ook begrijpelijk, omdat zij ons iets kunnen leren over het onvoorstelbare laatste uur dat ooit ook voor ons zal slaan. Famous last words zeggen echter eerder iets over de etiquette van het sterven, dan over de mens in extremis. Dat neemt niet weg dat de tekeningen en schilderijen van Christina de Vos, soms in weerwil van de woorden zelf, boeien en ontroeren.
Albert, Prince Consort, 100 x 70 cm, gemengde techniek op papier, particuliere collectie